8 czerwca 2014

Lazy Sunday












Dziś chciałabym Wam zaproponować prosty sposób na babeczki! Dlaczego prosty? Bo wyjdzie każdemu skoro wyszedł mi (tak to ukryta wiadomość: moja popisowa potrawa to woda na herbatę :))) Na zdjęciach możecie zobaczyć poszczególne etapy plus efekt końcowy!
Muffinki czekoladowe z czekoladową polewą smakują oczywiście najlepiej z mlekiem oglądając kolejny odcinek serialu.

Oto przepis:

Składniki:
Babeczki:
- 200g mąki pszennej (tortowej)
- 25g kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100g cukru
- 2 jaja
- 100ml oleju słonecznikowego
- 225ml mleka (prawie cała szklanka)

Polewa:
- 225g cukru pudru
- 50g kakao
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżek wody

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 200stopni, formy na 14 babeczek wyłóż papilotkami.
Przesiej do miski mąkę, kakao i proszek do pieczenia, a potem dodaj cukier. W oddzielniej misce zmiksuj jajka z olejem na pienistą masę; następnie powoli wymieszaj to z mlekiem.

Połącz wszystkie składniki używając miksera. Powstała masa będzie nieco grudkowata. Wypełnij nią papilotki i piecz babeczki przez około 15-20min. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika.

Przygotuj polewę. Wsyp cukier puder do miski; na patelni, na małym ogniu podgrzej kakao z wodą i cukrem. Kiedy cukier się rozpuści zdejmij patelnię z ognia. Mieszaj składniki do uzyskania gładkiej masy, następnie rozprowadź ją na babeczkach.

Przepis znaleziony w książce i delikatnie zmodyfikowany przeze mnie.

Życzę smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz